Vragen? Bel ons 088 765 1900 | info@polvobv.nl 
Laden
Product(en) toevoegen...

Hoe bepaalt u hoeveel licht een bouwlamp geeft?

maandag 15 oktober 2018

Leestijd is gemiddeld 1 minuut
15 oktober 2018


Om na te gaan wat de lichtopbrengst van een bouwlamp is, was vroeger een stuk simpeler. Dit kon simpel gedaan worden door te kijken naar het aantal Watt. De vuistregel was: Hoe meer Watt op een lamp, hoe sterker de lamp...

Om na te gaan wat de lichtopbrengst van een bouwlamp is, was vroeger een stuk simpeler. Dit kon simpel gedaan worden door te kijken naar het aantal Watt. De vuistregel was: Hoe meer Watt op een lamp, hoe sterker de lamp.

Communicatie rondom Watt

Het aantal Watt was namelijk alleen relevant in het geval van ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen. Omdat zowel een gloeilamp als een halogeenlamp niet meer mag worden verkocht, wordt de lichtopbrengst vandaag de dag aangeduid in het aantal lumen. Het aantal Watt wordt alleen nog maar gecommuniceerd om het stroomverbruik mee aan te geven.

Wat is Lumen?

De lumen is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt. Hetgeen zoveel wil zeggen als de lichtopbrengst van een lamp. Het zou dus zo maar eens kunnen dat een bouwlamp halogeen van 1000 Watt even veel licht oplevert als een led-bouwlamp van 100 Watt. Een LED-lamp heeft dus een veel hoger rendement dan een halogeenlamp.

Wattage omrekenen naar Lumen

Het wattage geeft aan hoeveel energie een lichtbron verbruikt. Voor de hoeveelheid licht die een lamp geeft, kijk je naar het aantal lumen. Spaarlampen en LED-lampen zijn immers steeds energiezuiniger. Deze lichtbronnen geven met een lager wattage evenveel of meer lichtopbrengst. Het is dus handig lichtbronnen te vergelijken op basis van de hoeveelheid lumen in plaats van het wattage. Ga je een gloeilamp vervangen voor bijvoorbeeld een LED-lamp? Met de onderstaande tabel kun je dan gemakkelijk zien hoeveel licht de verschillende soorten lichtbronnen geven.

Image title

Het Ivana najaar bulletin?

In het najaar bulletin van Ivana staan de nieuwste artikelen die handig zijn voor de donkere dagen. Dit vatrieërt van:
  • Bouwlampen
  • Elektrische heaters
  • Hoofdlampen en verlengkabels
Tot aan werkkleding zoals: 
  • Regen/Winteroveralls
  • Broeken
  • Handschoenen en werklaarzen
Kortom een breed aanbod aan najaarsartikelen. Voor een overzicht van alle artikelen die handig zijn in het najaar:

Bekijk het Ivana najaar bulletin

Laden
Laden